MULTIPLEXITY – un concept care devine realitate

Divertisment Social

MultipleXity, Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment din Timișoara prinde contur.

Primăria Municipiului Timișoara 
a desemnat consultantul pentru organizarea unui concurs de soluții pentru amenajarea „Centrului pentru Artă, Tehnologie și Experiment” – Ordinul Arhitecților din România. Împreună, vor realiza concursul și, în baza soluției câștigătoare, va  fi demarată proiectarea centrului. Reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara și cei ai Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii au prezentat în data de 1 august conceptul muzeal/expozițional, și au discutat împreună cu comunitatea timișoreană interesată de artă și tehnică și despre conținutul care va anima în viitor acest proiect de infrastructură culturală.

Concursul de arhitectură este modalitatea de selectare a celui mai bun proiect pentru un obiectiv, cu atât mai important pentru cele de utilitate publică. La finalul lunii aprilie a acestui an, Primăria a demarat procedura de achiziție a serviciilor de consultanță pentru organizarea unui concurs de soluții. După aproape 3 luni, procedura se finalizează printr-un contract cu Ordinul Arhitecților din România, în valoare de 102.200 lei, fără TVA, cu o durată de 240 de zile. Astfel, urmează elaborarea documentelor concursului şi lansarea acestuia la sfârşitul anului curent, iar la începutul anului viitor vom avea un câştigător, care va livra proiectul.

MultipleXity 2021, Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment este cea mai mare investiție asumată de Primăria Municipiului Timișoara prin dosarul de candidatură Timișoara Capitală Culturală Europeană și având un cost estimat la 12 milioane de euro. Inițial, au fost mai multe discuții pentru deciderea amplasamentului, însă a fost aleasă locația de pe strada Take Ionescu, Muzeul „Corneliu Miklosi” şi atelierele de vis-a-vis. Se dorește un proiect care pune accent pe păstrarea memoriei locului, un proiect integrator și inovator. Se va trata întregul în ansamblu, de la amenajarea spațiului interior pentru Muzeu, la reabilitarea şi amenajarea clădirilor existente de vis-a-vis şi a spațiului exterior cu acces public, integrând asftel clădirile în țesutul urban.

Proiectul MultipleXity va fi implementat în mod etapizat. Unele spații vor fi accesibile și utilizabile încă de la începutul anului 2021, urmând ca finalizarea execuției să aibă loc în cursul anului 2021. Spațiile vor fi multifuncționale, de expoziții, laboratoare interactive pentru copii și adulți, zone de experimentare.
Centrul MultipleXity reprezintă cea mai mare moștenire ce va rămâne după 2021, anul în care Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană și va reuși să pună alături tehnologia modernă – un domeniu de excelență pentru Timișoara, alături de artă și experiment.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.