Site icon laTimisoara.ro

Institutul de Boli Cardiovasculare pregăteşte secţia de chirurgie cardiacă pediatrică

Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC) din Timişoara va avea două noi săli de operaţie din blocul operator dotate cu aparatura medicală necesară atât pentru intervenţiile la populaţia adultă, cât şi pentru demararea programului de chirurgie pediatrică.

„Cele două săli de operaţie pe care care dorim să le dotăm din acest proiect sunt construite şi finisate, fără a avea însă echipamentele medicale necesare pentru funcţionare. Dotarea lor cu echipamente medicale moderne ar permite creşterea cu 30% a numărului de operaţii de chirurgie cardiacă la populaţia adultă (aproximativ 250 de operaţii cardiace suplimentare pe an), precum şi tratarea patologiei nou-născutului, a copilului mic şi a adultului tânăr atins de boli cardiace congenitale”, transmite IBC Timişoara, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

Intervenţiile au loc în cadrul unui proiect intitulat „Îmbunătăţirea standardelor de sănătate în prevenirea, identificarea şi tratamentul bolilor cardiovasculare şi ginecologice în zona transfrontalieră”, pregătit şi dezvoltat de către IBC Timişoara, ca lider de proiect, în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi cu Universitatea din Debrecen (Ungaria), care are termen de finalizare luna mai 2021.

Proiectul este implementat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria şi este finanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (2,5 milioane de euro) şi cofinanţat de statele partenere în program, România şi Ungaria.

Potrivit managerului IBC Timişoara, Constantin Luca, peste 1.000 de copii se nasc anual cu malformaţii congenitale, astfel că rămâne un necesar foarte mare de operaţii pe cord la nou-născuţi.

Numărul pacienţilor externaţi din IBC Timişoara în anul 2017 a fost de aproape 8.000, din care 40% au fost urgenţe. În compartimentul de cardiologie intervenţională s-au efectuat 3.105 proceduri diagnostice şi terapeutice, iar în cel de electrofiziologie s-au aplicat 959 de proceduri specifice. De asemenea, în anul respectiv au avut loc 865 de intervenţii chirurgicale pe cord, din care 206 au fost unele complexe.

Beneficiara proiectului este populaţia judeţului Timiş şi a judeţelor limitrofe care suferă de boli cardiovasculare şi care apelează la serviciile chirurgicale din cele două săli de operaţie ale Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

Programul este o continuare a celor de cooperare transfrontalieră România-Ungaria implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care 189 milioane de euro reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version