Site icon laTimisoara.ro

Parcul dendrologic de la Bazoș, un muzeu al naturii promovat de consulatele străine

Parcul dendrologic de la Bazoș, cel mai mare din vestul țării, este un adevărat muzeu al naturii pe care niciun turist care poposește în Timiș nu poate pierde șansa de a-l vizita și de a petrece aici câteva ore de recreere, fiind un obiectiv promovat internațional prin misiunile diplomatice care își desfășoară activitatea în Timișoara.

Situat la circa 25 de kilometri de Timișoara, parcul este populat de specii de arbori unice în țară, aduse de peste Ocean, iar natura se dezvăluie aici în toată splendoarea ei, devenind un loc foarte căutat de copii, mai ales acum, când vacanța mare se apropie de sfârșit. Iar luminișurile ce miros a fân proaspăt cosit nu pot fi în niciun alt sezon mai frumoase decât acum, când natura le-a hărăzit o ploaie de culori pastelate ce fac trecerea de la vară la toamnă.

„În Parcul dendrologic de la Bazoș a fost amenajată anul trecut o ‘arie a consulatelor’, unde s-au plantat specii de arbori și arbuști specifice țării fiecărui reprezentant al corpului consular din Timișoara. Aici au loc și ateliere de creație pentru copii, în cadrul cărora pădurea li se lasă a fi descoperită cu toate cele cinci simțuri”, a declarat pentru AGERPRES Camelia Mingasson, președintele Asociației Kratima, care s-a implicat în proiectul de revitalizare a parcului, alături de Ambasada Franței în România.

La intrarea în parc, călătorul este întâmpinat de umbra deasă a stejarului de peste 30 de metri înălțime, ce a trecut de o jumătate de mileniu și care nu poate fi cuprins de cinci bărbați puternici.

După zeci de ani în care a fost neglijat, parcul a început să fie revitalizat, în 2011, cu sprijinul Ambasadei Franței în țara noastră, după vizita pe care Christophe Felder, directorul Arboretului francez „Arbofolia”, a efectuat-o la Timișoara și când a fost semnat un protocol de înfrățire între cele două parcuri.

Au fost prevăzute acțiuni de ecologizare a unor arii-pilot din parc, au fost identificate circuite de vizitare, s-au amenajat alei, au fost inscripționate principalele specii protejate, iar promovarea parcului s-a făcut prin intermediul tuturor misiunilor diplomatice din Timișoara.

Istoria Parcului de la Bazoș începe în 1909, când au fost aduse aici primele exemplare de arbori de colecție de la cel mai mare arboretum din lume, cel al Universității Harvard. Astăzi, 800 de specii diferite de arbori și arbuști din toată lumea sunt plantate în parc, unele dintre acestea fiind unice în țară.

Parcul a aparținut familiei Ambrozy până în 1934, când a fost cumpărat de Casa Pădurarilor Statului. Două decenii mai târziu, acesta a primit statutul de rezervație științifică și a intrat în administrația Institutului de Cercetare și Amenajare Silvică (ICAS). Din 1984, Parcul dendrologic de la Bazoș este monument al naturii, iar din 1994 arie protejată pentru ocrotirea biodiversității genofondului și ecofondului.

În anii ’70, parcul era străbătut de un pârâu traversat de podețe, în care se putea pescui caracudă.

Terenul mlăștinos dintre Timiș și Bega, inclusiv pădurea de la Bazoș, erau proprietatea contelui maghiar Ludovic Ambrozy, fost ambasador al Austro-Ungariei în SUA. Între 1909 și 1914, el a adus de acolo mai multe specii exotice de copaci pe care le-a plantat în pădurea de la Bazoș. Tot atunci, a început și construcția unui castel în incinta parcului, care a durat până la finele Primului Război Mondial. Prin reforma agrară din 1922, moșia contelui a fost luată de statul român. Acestuia i-a rămas doar castelul, pe care l-a vândut și a plecat definitiv la Viena.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version