Inteligenţa artificială va fi utilizată în spitalele din judeţul Timiş pentru depistarea a 17 patologii ale aparatului respirator

Social

Spitalele din judeţul Timiş vor beneficia pentru următoarele şase luni de un soft care va facilita identificarea a 17 patologii ale aparatului respirator, inclusiv în cazul pacienţilor cu SARS-CoV-2, în baza unui parteneriat încheiat de Consiliul Judeţean Timiş cu o companie timişeană de IT.

Aplicaţia dezvoltată de echipa XVision permite o analiză mai rapidă şi uşoară a radiografiilor, medicii putând să interpreteze până la 200 de radiografii pulmonare pe zi. Softul le analizează şi poate identifica rapid anomaliile, reprezentând practic o a doua opinie instantanee, arată un comunicat al CJ Timiş.

“Perioada prin care trecem ne-a arătat tuturor cât de important este să investim constant în spitale, în echipamente, în crearea unor condiţii mai bune pentru pacienţi, în susţinerea medicilor. Nu acţionăm la întâmplare. Ca de fiecare dată, ne-am consultat cu cei direct implicaţi, cu medicii. Am avut un dialog aplicat şi cu directorii spitalelor care vor folosi această aplicaţie în procedurile zilnice de testare”, afirmă preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra.

Liderul administraţiei judeţene spune că noua măsură de va derula pe secţiunea de modernizare a sistemului medical din cadrul programului “OcroTim”, iar softul este dezvoltat de compania XVision şi va fi pusă gratuit la dispoziţia spitalelor din Timiş, echipa care a dezvoltat-o oferă şi suport tehnic.

Viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu, anunţa luna trecută că XVision este o aplicaţie românească realizată de studenţi ai Universităţii Politehnica Timişoara în urmă cu doi ani. “Este o platformă medicală care analizează radiografiile pulmonare folosind inteligenţa artificială şi a ajuns acum să fie utilizată de medicii români în lupta împotriva noului coronavirus”, afirma Diaconu. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.