Ce este fosfura de aluminiu, substanța care ar fi fost folosită în blocul unde au murit 3 persoane. Pesticidul, încadrat în grupa I de toxicitate, eliberează un gaz ce blochează metabolismul celular

Social

Peste 90% din persoanele expuse la fosfină, gazul eliberat de substanța folosită la deratizare în blocul din Timișoara, nu supraviețuiesc! Substanța este încadrată în grupa I de toxicitate, în categoria pesticidelor cu utilizare extrem de restrânsă.

„Acele substanțe care au fost prezentate inițial spuneam că nu ar trebui să omoare oameni. Lucrul acesta s-a concretizat peste câteva ore, când s-a identificat de fapt că este vorba despre o altă substanță folosită”, a precizat pentru TVR Radu Țincu, medic la Secția de toxicologie de a Spitalul Floreasca.

„Diferența este uriașă, pentru că această substanță, fosfitul de aluminiu, care eliberează un gaz toxic care se numește ‘fosfină’, este încadrat în grupa I de toxicitate, în categoria pesticidelor cu utilizare extrem de restrânsă, tocmai pentru acest grad înalt de toxicitate”, a explicat medicul.

Conform specialistului contactat de Știrile TVR, fosfitul de aluminiu eliberează fosfina la contactul cu aerul sau cu particulele de apă din atmosferă ori cu cele din plămânii oamenilor.

Gazul este extrem de toxic și produce efectiv blocarea metabolismului celular. Astfel, celulele nu mai pot să producă energia necesară pentru funcționarea organismului.

Sunt afectate rând pe rând toate organele, începând cu sistemele care au cea mai mare nevoie de energie – creierul, inima.

„Mortalitatea în întreaga lume este extrem de ridicată. Peste 90% din persoanele expuse la fosfină nu supraviețuiesc”, subliniază specialistul.

Medicul Radu Țincu atrage atenția că acest gaz are un miros particular, asemănător cu cel de usturoi. Efectele ar fi fost mult mai reduse dacă locatarii blocului din Timișoara ar fi știut că trebuie să părăsească imediat imobilul.

„Efectele toxice sunt proporționale cu gradul de încărcare cu acest gaz”, a mai precizat Țincu. Gazul are un timp de acțiune de aproximativ 5 ore, iar după acest interval devine inactiv.

Peste 90% din persoanele expuse la fosfină nu supraviețuiesc.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.