Sute de medici chirurgi și asistenți medicali din toată tara au beneficiat de cursuri de perfectionare în domeniul chirugiei oncologice minim invazive în cadrul proiectului PRONCO, “Îmbunătățirea nivelului competențelor PROfesioniștilor din sistemul medical în domeniul chirurgiei ONCOlogice minim invazive abdominale”, proiect finanțat din fonduri europene, care se apropie de final.
Proiectul a fost inițiat și coordonat de specialiștii din Timișoara, însă s-a desfășurat și în alte patru centre universitare din țară: Iași, Cluj, Craiova și București, unde au fost organizate cursuri pentru medici si asistenți. Pe lângă cursurile teoretice, participanții au avut parte și de demonstrații practice. În total 1000 de chirurgi și asistente au beneficiat gratuit de cursuri de pregătire în chirurgia minim invazivă.
„Doresc să subliniez că odată cu inserția noastră în aria chirurgiei minim-invazive, o preocupare importantă a clinicii a fost dezvoltarea de proiecte de cercetare europeană, în cadrul cărora am izbutit să achiziționăm un robot chirurgical și proiectele fiind făcute concomitent, robotul fiind al IV-lea sau al V-lea proiect, ne-au permis să înzestrăm clinica cu aparatură de avangardă. În acest moment derulăm primul proiect european național în care instruim 1000 de medici în creșterea perfoamanțelor în chirurgia minim-invazivă. Avem, de asemenea, un proiect transfrontalier, împreună cu Universitatea din Szeged, Ungaria. Vreau să subliniez că includerea colectivelor chirurgicale în proiectele europene diferite de cercatare constitutie o condiție extrem de importantă, atât pentru înzestrarea tehnologică, cât și pentru menținerea într-un trend crescător a abilităților, a performanțelor chirurgicale ale școlii de la Timișoara“, a declarat Prof. Univ. Dr. Lazăr Fulger, coordonatorul proiectului la nivel național.
Managerul de proiect al intregului program este Prof. Dr. Ciprian Duță.
Exerciţiile în scopul dobândirii şi perfecţionării tehnicilor chirurgicale laparoscopice au fost făcute atât individual, cât și în echipă, cu ajutorul unor cutii de antrenament ce simulează cavitatea abdominală umană (pelvitrainer).
Un secol de chirugie în Banat
Nu întâmplător acest proiect a fost dezvoltat de specialiștii din Timșoara, având în vedere că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la fondarea Clinicii II Chirurgie de la Spitalul Județean de Urgență de aici. Coordonatorul proiectului de educație medicală, Prof. Univ. Dr. Lazăr Fulger, explică etapele importante ale acestui secol de chirurgie la Timișoara, într-o carte pe care a publicat-o la începutul anului, în semn de recunoștință pentru fondatorii ei.
„Serviciul chirurgical pe structura căruia s-a înființat clinica universitară a fost înființat în 1920 de Dr. Aurel Cândea, care se reîntoarce în țară după unirea Banatului cu România Mare și înființează acest serviciu de chirurgie orășenesc, sub administrație românească, serviciu care, la moartea sa în 1930, este preluat ca și conducere de către profesorul Ion Mureșan (…) șef de lucrări la profesorul Iacobovici, la Cluj. În 1945, odată cu înființarea Facutății de Medicină din Timișoara, Mureșan Ion este numit primul profesor de chirurgie și, practic, de atunci începe activitatea clinic-universitară pe structura respectivă. Cartea pe care am scris-o și am lansat-o în luna februarie a acestui an, face o trecere în revistă a tututor personalităților care și-au adus prinosul muncii lor pentru creșterea faimei acestei secții chirurgicale, care în istoria ei a parcurs mai multe etape. Etapa chirurgiei clasice care a avut un vârf în anii ’80. În 1994 am inaugurat etapa minim-invazivă și datorită interesului cu care clinica s-a aplecat asupra acestor tehnici, noi am ajuns un centru de excelență. Practic, în clinică se fac toate tipurile de intervenții chirurgicale minim-invazive, laparoscopice care se fac și pe plan european. Cartea este bogat ilustrată cu imagini de arhivă și este subliniat aportul profesorului Caloghera, care a condus clinica timp de aproape 30 de ani și care a fost un lider de necontestat în formarea școlii chirurgicale bănățene“, a spus autorul cărții „Clinica II Chirurgie – De la clasic la minim invaziv“, Prof. Univ. Dr. Lazăr Fulger.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.