Spitalul ‘Victor Babeş’ din Timişoara a primit primele kit-uri pentru teste rapide de gripă

Social

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” din Timişoara a primit primele kit-uri pentru testele rapide necesare prelucrării automate a probelor în depistarea gripei sezoniere.

Cu ajutorul acestor teste vor putea fi identificate, începând de joi, virusul gripal de tip A (Influenza A virus) cu subtipul AH1N1, virusul gripal de tip B (Influenza B virus) şi RSV (virusul sincitial respirator de tip A şi B), arată un comunicat al spitalului.

“Cele mai multe infecţii respiratorii sunt cauzate de virusurile gripale. Simptomele gripei se suprapun însă peste câteva dintre simptomele infecţiei cu noul coronavirus şi vorbim de febră, tuse, durere în gât, oboseală. Deci vorbim de o simptomatologie comună. Testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-CoV- 2”, a precizat managerul spitalului, Cristian Oancea.

Aceste teste se recoltează sub forma unui exudat din căile respiratorii nazofaringiene şi sunt prelucrate printr-o reacţie de polimerizare. Metoda aplicată în acest caz este aceeaşi cu cea a testelor pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 şi presupune operaţiuni de extracţie, amplificare şi detecţie.

Aparatul utilizat în această analiză foloseşte o procedură de prelucrare automată, care reduce la minim influenţa factorului uman.

“Din proba care ajunge în laboratorul nostru extragem materialul genetic, ADN şi ARN, la fel ca şi în cazul virusului SARS-CoV-2. Îl introducem în aparat şi îl amplificăm prin metoda PCR. Avantajul este că avem rezultatul într-un interval foarte scurt de timp, de doar o oră. Prin metoda veche, înainte să avem aceste teste, rezultatele erau obţinute abia după două zile”, spune medicul biolog al laboratorului spitalului, Valerica Bica Profir.

Sensibilitatea şi specificitatea acestor teste este de peste 98%.

Anul trecut, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” Timişoara au fost efectuate peste 1.400 de teste gripale.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.