Spectacol de teatru-dans YUKUITA, urmat de discuții în 4 cartiere din Timișoara, în cadrul proiectului CiviCultura

Divertisment

Asociația Culturală Diogene împreună cu Teatrul Studențesc Thespis și Asociația culturală AlaRieTe din Mexic, invită locuitorii Timișoarei la spectacolul de teatru-dans YUKUITA, care va avea loc în 4 cartiere din oraș, în Parcul Dacia, Parcul Regina Maria, Piața Mocioni și Complexul Studențesc, între 23 și 26 septembrie 2019.

A fost odată un oraș, un oraș care a fost distrus, un oraș antedeluvian: Kanto Xade. O furtună mare a căzut din cer și a dezlănțuit râurile, lacurile și mările peste acesta, risipind descendența și amintirea locuitorilor orașului. Însă zeii au fost milostivi și prin înțelepciunea lor au țesut memoria și puterea lor într-un veșmânt sacru din cristale și cuartz. De atunci memoria a rămas protejată, așteptând oamenii să-și reamintească din nou puterea zeilor, de dansul ancestral, de frumusețea și știința cântării de jad.

Spectacolul YUKUITA din cadrul proiectului CiviCultura integrează problemele colectate din cartiere de către voluntari și folosește o iurtă construită în Timișoara în cadrul unui atelier finanțat de programul FACEM și Fundatia Comunitara Timisoara. În iurtă, cu o oră înainte de spectacol, se va amenaja o instalație informativă despre viziunea popoarelor meso-americane asupra conceptului de timp și spațiu prezentând calendarul lunar de 260 de zile (tonalpohualli în cultura Nahua sau tzolkin în cultura Maya). Publicul poate să-și identifice zodia „horoscopului meso-american”.

În urma spectacolului, spectatorii împreună cu voluntarii CiviCultura și artiștii mexicani vor încerca să identifice soluţii la problemele descoperite în fiecare cartier, dar mai ales, să îi identifice pe cei care deţin aceste soluţii.

Spectacolul YUKUITA se va desfășura în cele 4 scene urbane ale proiectului CiviCultura, după următorul program:
Ora 18.00 – Calendarul lunar meso-american – Expoziţie în iurtă
Ora 19.00 – Spectacolul de teatru-dans „YUKUITA / Andanza del Kanto Xade”
Ora 19.45 – Discuții despre zonă și inițiative

LUNI 23 septembrie, orele 18.00 – 20.00 în Parcul Dacia
MARȚI 24 septembrie, orele 18.00 – 20.00 în Piața Mocioni (Sinaia)
MIERCURI 25 septembrie, orele 18.00 – 20.00 în Parcul Regina Maria
JOI 26 septembrie, orele 18.00 – 20.00 în Complexul Studențesc (Aleea Studenților)

AlaRieTe este o asociaţie culturală şi de mediu din Mexic, dedicată creării, promovării şi cercetării în artele spectacolului. Membrii AlaRieTe, realizatorii spectacolului, lucrează într-un complex cultural de rezidență artistică situat în zonele montane sudice ale Jalisco, pe teritoriul municipiului Tapalpa. AlaRieTe își prezintă piesele în România prin sprijinul Ministerului de Cultură al Statului de Jalisco din Mexic.

CiviCultura: Un festival al implicării civice, un spectacol al orașului [iulie-octombrie 2019] este organizat de Teatrul Studențesc Thespis și Asociația Culturală Diogene, și constă în acțiuni socio-culturale care promovează implicarea civică a locuitorilor Timișoarei, ajutându-i să-și găsească curajul de a se transforma din beneficiari ai proiectelor locale, în voluntari și chiar inițiatori. Programul complet al proiectului CiviCultura se găsește pe www.civicultura.ro. Proiectul este realizat cu sprijinul Timotion, Asociația Timișoara 2021– Capitală Europeană a Culturii, si al Casei de Cultură a Studenților Timișoara, FITT, Fundația Politehnica și Universitatea de Vest.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.