Cel mai nou laborator de testare COVID-19 de la Spitalul Judeţean Timișoara a fost pus în funcţiune

Social

La Spitalul Judeţean Timişoara a intrat în funcţiune cel mai nou laborator de testare COVID-19, care are o capacitate de testare de 500 de probe zilnic, nonstop.

Managerul spitalului, Raul Pătraşcu, a precizat că noul laboratorul dispune de o linie completă de extracţie automată şi manuală a acizilor nucleici, precum şi amplificarea materialului genetic viral în scopul detectării virusului SARS-CoV-2. Aparatura a costat 500.000 de lei şi a fost achiziţionată în totalitate din fondurile Ministerului Sănătăţii.

“Laboratorul dispune şi de o linie completă dată în comodat de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş în parteneriat cu Spitalul Judeţean Timişoara. Capacitatea de testare a noului laborator este de 500 de probe pe zi non-stop, cu ajutorul a opt cadre medicale. Testele pentru determinarea infecţiei cu coronavirus vor fi efectuate pacienţilor care se încadrează în criteriile de testare şi definiţia de caz actualizată, precum şi personalului medical. După această epidemie, aparatura existentă va putea fi folosită şi pentru detecţia altor tipuri de viruşi (HIV, hepatic etc)”, a declarat Raul Pătraşcu.

Recent, Pătraşcu a afirmat că spitalul va primi în zilele următoare un Computer Tomograf de ultimă generaţie, care va funcţiona pe întreaga perioadă a pandemiei ca triaj suplimentar, pentru scanarea pulmonară a tuturor pacienţilor suspecţi, dar care nu vor mai trece prin interiorul unităţii spitaliceşti în perioada dintre testarea COVID-19.

Potrivit managerului, astfel se va reduce şi mai mult riscul de contaminare a spaţiilor şi a personalului angajat, deşi există deja circuitele şi triajul epidemiologic necesare. “Computerul Tomograf va veni într-un container special, cu toate avizele Direcţiei de Sănătate Publică şi CNCAN, pentru a putea fi pus în funcţiune şi va funcţiona pe toată perioada pandemiei ca triaj pentru toţi pacienţii suspecţi. Containerul va fi amplasat în deplină siguranţă, lângă spaţiul de triaj de la Unitatea Primiri Urgenţe, iar pacienţii suspecţi care au nevoie de testarea COVID-19 până la primirea rezultatelor testului vor fi scanaţi pulmonar în acel CT”, a detaliat Pătraşcu.

După terminarea pandemiei, Computerul Tomograf va fi utilizat la dezvoltarea unui Centru de AVC (accident vascular cerebral) de ultimă generaţie, în Spitalul Judeţean, pentru al cărui demers instituţia a făcut deja primii paşi şi care poate oferi nu doar imagistică, ci şi partea de tratament intervenţional pe accident vascular.

Computerul Tomograf va fi achiziţionat cu 3.350.000 de lei, bani alocaţi de Consiliul Judeţean Timiş. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.