Comunicat miei

Social

Din dispoziția prefectului județului Timiș, doamna Liliana Oneț, âncepând din data de 13 aprilie au fost constituite echipe mixte de control formate din reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și IPJ Timiș, care monitprizează și verifică activitatea de sacrificare și comercializare a mieilor. Aceste echipe vor verifica atât abatoarele autorizate, cât și cele 23 de centre de tăiere temporare a mieilor și iezilor, precum și piețele din județul Timiș.
În județul Timiș, pentru perioada Sărbătorilor Pascale, respectiv până în data de 18 aprilie, sunt autorizate două abatoare pentru tăierea ovinelor și caprinelor ( SC First Meat SRL Giulvăz și SC OVIPRODEX SRL Liebling) și un abator de mică capacitate (SC Carnexim SRL Dumbrăvița), care au capacitatea și dețin autorizații sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, permanente. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș asigură prin personalul propriu (medici veterinari angajați cu contract de muncă), controlul permanent, în aceste unități.

De asemenea, pentru perioada Sărbătorilor Pascale, respectiv până în data de 18 aprilie, în baza derogărilor primite din partea A.N.S.V.S.A., au fost autorizate condiționat – la cererea deținătorilor de ovine, un număr de 23 centre de tăiere temporare a mieilor și iezilor, centre de tăiere în care, la fel, este asigurată supravegherea și controlul oficial sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, prin medicii veterinari, angajați cu contract de muncă.
Totodată, D.S.V.S.A. derulează acțiuni de control oficial, specifice, prin personalul de specialitate, atât independent cât și în colaborare cu alte instituții de control, cu atribuții în domeniu. Acțiuni de control vor derula, în această perioadă și polițiștii din cadrul IPJ Timiș, pentru a veghea la respectarea prevederilor legale privind comercializarea mieilor. Acțiunile de control vizează modul de comercializare a mieilor, inclusiv felul în care sunt transportați.

Având în vedere situația epidemiologică datorată evoluției infecțiilor cu Covid – 19, a măsurilor dispuse prin Ordonanțele militare emise, s-a pus în vedere proprietarilor centrelor de tăiere, interdicția transportării carcaselor de miei în halele piețelor agroalimentare, fiind permisă sacrificarea animalelor, doar la cererea clienților, cu vânzarea directă și individuală către consumatori, cu respectarea următoarelor condiții:

  • depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare; – respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.