Festivalul SFR: ediţie inaugurală la Timişoara

Divertisment

Timişorenii vor avea parte de o premieră naţională aşteptată: LA GOMERA

Serile Filmului Românesc (SFR), desfăşurat şi organizat de zece ediţii la Iaşi, are ediţia inaugurală la Timişoara. Organizat de ARTIS şi Iulius Town, festivalul aduce nume importante din cinematografia românească în inima Timişoarei, în perioada 13-15 septembrie 2019.

„Iulius Town cu I de la Iaşi şi T de la Timişoara, cu un program regal, cu vedete autohtone, care au ajuns la Cannes şi Hollywood, vă oferă un weekend variat şi colorat, care nu trebuie ratat!”, spune Irina-Margareta Nistor, Ambasadorul Festivalului SFR.

„Ne-am dorit de foarte mult timp să ajungem la Timişoara, iar această colaborare cu Iulius Town vine în urma unei colaborări de succes de ani de zile cu Iulius Group – partenerii festivalului iniţiat şi organizat la Iaşi de un deceniu. Vom avea trei zile şi trei nopţi pline de întâlniri speciale, filme şi o premieră românească foarte aşteptată. Vrem ca ediţia-pilot să fie de bun augur pentru următoarele ediţii”, precizează Andrei Giurgia, Directorul Festivalului SFR.

„Iulius Town devine inima Timişoarei, astfel, un festival că Serile Filmului Românesc întregeşte momentele de lansare şi de apropiere faţă de timişoreni. Ne-am convins, încă de la colaborarea cu festivalul la Iaşi, care are loc şi în ansamblul mixt Palas, că filmul deschide lumi şi dialoguri de care avem nevoie. Practic, în aceste zile, aducem împreună numele mari ale cinematografiei, filmele cele mai aşteptate şi dialogul. Am integrat Festivalul SFR în cel mai mare proiect urban din ultimii ani de la Timişoara, convinşi că locurile se însufleţesc prin oameni şi iniţiativă”, au declarat reprezentanţii Iulius Town.

Invitatul special al primei ediţii de SFR la Timişoara este actorul Vlad Ivanov, care joacă în filmul La Gomera, regizat de Corneliu Porumboiu. Succesul în lumea cinematografiei i-a adus roluri în peste 30 de filme. Vlad Ivanov a primit premiul Cel mai bun actor în rol secundar, primit în 2018, pentru rolul preotului Ivan, în filmul Un pas în urma serafimilor, dar şi premiul UNITER şi Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar (Doctorul, din Un duel, după A.P. Cehov, respectiv Anghelache, din Poliţist, adjectiv), medalia Meritul Cultural, Diploma de merit pentru contribuţia la prestigiul primei scene româneşti (2004) şi Diploma de excepţie pentru Zi-le oameni şi dă-le pace.

„Vin din nou, cu mare drag, la Timişoara. De data aceasta, la invitaţia minunatei echipe de la Serile Filmului Românesc. Vin să prezint La Gomera, în regia lui Corneliu Porumboiu, film prezent în competiţia oficială de la Cannes, şi alte filme româneşti. Iubesc echipa de la Serile Filmului Românesc, pentru că sunt pasionaţi, profesionişti şi iubesc filmul. De aceea, vă invit să-i cunoaşteti. Vă invit între 13 şi 15 septembrie la Iulius Town, să ne bucurăm împreună de proiecţiile filmelor şi de discuţiile de după. Vă aştept cu mult drag”, spune actorul Vlad Ivanov, invitatul special al ediţiei.

Ce poţi vedea la SFR la Timişoara

SFR – Timişoara, Ediţia I, Iulius Town
13-15 septembrie 2019

Vineri, 13 septembrie 2019

* Ora 13.00 – Conferinţă de presă – Lansarea oficială a Festivalului SFR Timişoara, ediţia I
Participă: Irina-Margareta Nistor (ambasador SFR), Vlad Ivanov (actor), Nicolae Pepene (directorul Muzeului Judeţean de Istorie din Braşov), reprezentant Iulius Town, Andrei Giurgia (director SFR)

* Ora 14.30 – Vernisajul expoziţiei: Regina Maria – Ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti
Loc: Iulius Gardens
Prezintă: Nicolae Pepene

* Ora 17.00 – Dezbatere: Balanţa culturii în România
Loc: Cărtureşti, Iulius Town
Participă: Irina-Margareta Nistor (ambasador SFR), Vlad Ivanov (actor), Nicolae Pepene (directorul Muzeului Judeţean de Istorie din Braşov) şi personalităţi din Timişoara
Prezintă: Andrei Giurgia (director SFR)

* Ora 21.00 – Gala de deschidere – proiecţie film: La Gomera (regia Corneliu Porumboiu) – Premieră naţională
Invitaţi: Vlad Ivanov (actor), Rodica Lazăr (actriţă), Julieta Szonyi (actriţă), Corneliu Porumboiu (regizor)
Prezintă: Irina-Margareta Nistor, Ambasador SFR
Loc: Iulius Gardens

Sâmbătă, 14 septembrie 2019

* Ora 19.30 – Păpuşa de sunete: France Gall – Spectacol lectură cu muzică live şi proiecţii multimedia
Cu: Laura Vasiliu, Irina-Margareta Nistor, Maria Petrescu, Radu Rădescu
Loc: Iulius Gardens

* Ora 21.30 – Proiecţie film: Maria, inima României (regia Trevor Poots)
Invitat: Dan Drăghicescu (producător)
Prezintă: Irina-Margareta Nistor, Ambasador SFR
Loc: Iulius Gardens

Duminică, 15 septembrie 2019

* Ora 20.00 – Gala de închidere – Spectacolul Declaraţie de drag… de film
– muzică, poezie, interacţiune cu publicul
Invitat: Adrian Păduraru (actor)

* Ora 21.00 – Proiecţie film: Moromeţii 2 (regia Stere Gulea)
Prezintă: Irina-Margareta Nistor, Ambasador SFR

Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor disponibile.

DESPRE SFR

Festivalul SFR este organizat de Asociaţia ARTIS.

Proiectul este rezultatul pasiunii studenţilor din Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi pentru cinematografia românească. Iniţiat în 2010, continuat timp de nouă ani cu retrospective, invitaţi şi parteneri din lumea cinematografiei, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel naţional de instituţiile reprezentative din mediul cultural.

Festivalul SFR este unicul de acest profil din ţară, dedicat în exclusivitate filmului românesc şi a reuşit, de-a lungul anilor, să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei româneşti. Din 2017, Iaşul a devenit Ţara Filmului Răsare, cu reşedinţa numită #Cinefilia.

„Din 2010, ne place să promovăm filmul românesc din toate timpurile, iar personalităţile care au fost la festival de-a lungul timpului ne confirmă faptul că iniţiativa noastră contează, că publicul vrea să vadă film românesc pe marele ecran şi că putem merge cu încredere mai departe.” (echipa SFR)

Organizat de: ARTIS & Iulius Town Timişoara

RESURSE ONLINE SFR
Facebook: https://www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc
Instagram: https://www.instagram.com/serilefilmuluiromanesc/
Youtube: Serile Filmului Românesc
Site: www.festivalsfr.ro

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.