Guvernul Romaniei a numit în funcţia de prefect in județul Timis pe Zoltan Nemeth

Politic

Conform legii, odată cu depunerea jurământului, astăzi am preluat atribuțiile aferente funcției de prefect al județului Timiș, iar colegul meu, Andrei Molnar, funcția de subprefect.

Funcția de prefect a devenit o funcție de demnitate publică, fiind o funcție politică, dar atribuțiile prefectului rămân aceleași, mare parte din ele fiind de natură juridică ori atribuții care implică un formalism juridic.

Sunt conștient de faptul că noua echipă executivă a prefecturii preia conducerea într-un context extrem de greu, raportat la situația epidemiologică din județul Timiș.

În perioada următoare, va urma un proces rapid de acomodare, de preluare a atribuțiilor, de cunoaștere a personalului, a problemelor din instituție și din deconcentrate și de formare a echipei.

Raportat la contextul în care ne aflăm astăzi și la calitatea prefectului de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, principalul obiectiv al noii echipe executive, alături de celelalte instituții și autorități implicate, va fi gestionarea pandemiei de COVID – 19 și susținerea măsurilor care au un impact real în combaterea răspândirii acestui virus.
Suntem în situația în care, așa cum s-a anunțat ieri, Institutul de Sănătate Publică din România le-a recomandat autorităților județene să ia în calcul și măsura de carantinare a Municipiului Timișoara și a altor localități din județ.

Ultimul lucru pe care mi-l doream este să preiau poziția de prefect în contextul în care se discută despre eventualitatea carantinării Municipiului Timișoara.

În orice caz, o astfel de măsură nu este luată de prefectul județului – vorbim de o hotărâre care îi aparține Comitetului Județean de Situații de Urgență, compus din 40 de persoane.
Doar împreună, printr-un efort comun, putem evita luarea acestei decizii.

Scopul acestui mesaj este de conștientizare a populației și nu de panicare a acesteia.

Trebuie să știți că se fac eforturi susținute la nivel județean pentru gestionarea pandemiei și există o cooperare puternică între instituții, dar trebuie sa avem în vedere că, fără sprijinul efectiv al populației, nu vom putea schimba nimic.

Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie a schimbat iar regulile jocului.
Această nouă tulpină este mai periculoasă, fiind extrem de contagioasă și răspândindu-se mai ușor în rândul tinerilor.

Măsura de carantinare a Municipiului Timișoara recomandată de Institutul de Sănătate Publică din România poate fi evitată.

Dar doar printr-o strictă respectare a distanțării sociale și prin aplicarea tuturor normelor de igienă privind prevenirea răspândirii Covid-19.
Doresc să transmit un mesaj cetățenilor:

Masca, spălatul pe mâini și distanțarea socială reală – rămân cele mai simple și eficiente măsuri de prevenție. Iar petrecerile și întâlnirile în grupuri mari sunt strict interzise!

Rog de asemenea antreprenorii din sectorul HORECA să fie extrem de vigilenți și să respecte cu maximă strictețe absolut toate măsurile de prevenție în vigoare.

Acest aspect este esențial în acest moment.

Suntem în al 12-lea ceas.

De asta insist și rog cetățenii să ia în serios situația în care suntem.

Spitalele sunt depășite de situație, noua tulpină se transmite mult mai ușor.

O să revenim cu detalii pe măsură ce o să le avem!

În perioada următoare, mă voi asigura personal că Instituția Prefecturii o să aibă o comunicare permanentă și eficientă cu cetățenii.

Zoltan Nemeth
Prefect Timiș

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.