Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătraşcu, a declarat, pentru AGRPRES, că poartă discuţii cu Ministerul Sănătăţii pentru extinderea secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) cu încă 10 paturi, concomitent cu degrevarea activităţii acesteia, prin crearea unei infrastructuri de ATI pe fiecare secţie.
Potrivit acestuia, proiectul este necesar pentru că secţia ATI nu mai face faţă, având jumătate din numărul de paturi prevăzute de normativul naţional pe care ar trebui să-l îndeplinească.
„Avem un proiect şi suntem acum în discuţii cu Ministerul Sănătăţii să extindem secţia ATI cu 10 paturi, dar, în acelaşi timp, să eficientizăm secţia ATI şi să-i degrevăm pe ei, facem aceste proiecte pentru fiecare secţie. Obţinem eficienţă de îngrijire a bolnavilor, dar şi eficienţă din punct de vedere al costurilor, pentru că a dota câteva secţii cu câte trei paturi ATI şi aparate ATI este mai ieftin decât a crea o întreagă infrastructură la nivelul secţiei de ATI, unde nici nu ai tot personalul necesar. Vrem să facem aceste dotări în linie, iar dacă nu se va putea, atunci vom începe cu secţiile cu risc crescut şi care au nevoie stringentă, cum sunt neurochirurgia, secţiile chirurgicale general, urologie, nefrologie, secţiile care au cazurile cele mai complicate” a afirmat Raul Pătraşcu.
Spitalul Judeţean Timişoara este primul din ţară care a început anul trecut implementarea unui proiect-pilot după model american, de „terapii intensive mobile”, cu rol de a acorda asistenţă medicală şi supraveghere pe secţiile de chirurgie, pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale şi care constă în implicarea unei echipe de personal ATI, medic rezident şi asistentă, în îngrijirea pacienţilor complecşi în afara secţiei ATI, atunci când pacienţii ajung în secţiile respective.
Pentru început, proiectul se aplică în secţia de neurochirurgie, unde s-a constatat că numărul stopurilor cardio-respiratorii a scăzut cu 50%.
„Acum, proiectul este implementat sub formă de echipă mobilă, dar îl dezvoltăm pentru fiecare secţie. Încă nu am adus echipamentele ATI necesare, pentru că încă nu a fost aprobat bugetul. Un pat ATI (cu monitor, saltelele speciale antiescară, n.r.) costă în jur de 7.000 – 10.000 de euro; echipamentele nu vor fi nici ele foarte scumpe, pentru că vorbim de câte trei paturi (pe secţie, n.r.)”, a explicat managerul Spitalului Judeţean Timişoara.
În altă ordine de idei, Raul Pătraşcu a remarcat şi faptul că implementarea acestui sistem scade şi numărul de infecţii nosocomiale, care de multe ori s-au dovedit a fi fatale pentru pacienţi, întrucât ei au imunitatea scăzută.
„Infecţiile intraspitaliceşti au început să fie raportate corect şi au ajuns la un nivel stabil, în jur de 2%, au scăzut în luna decembrie faţă de luna noiembrie (2019 n.r.) de la 1,9% la 1,8%. Aceste infecţii nu vor putea fi eradicate complet, dar pentru noi este important să le minimizăm şi să facem tot ce ţine de noi pentru a nu mai fi afectaţi pacienţii sau dacă sunt afectaţi, să fie identificaţi foarte rapid şi trataţi corespunzător”, a conchis Raul Pătraşcu. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.