Centrul oncologic de terapie personalizată de la Spitalul ”Victor Babeş” trebuie finalizat în 30 de luni

Social

Centrul oncologic de terapie personalizată ”Dr. Victor Babeş” din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara, primul de acest fel din estul Uniunii Europene, va trebui să fie gata în 30 de luni şi va costa peste 93.000.000 de lei cu TVA inclus, a declarat, marţi, primarul Nicolae Robu.

„Am primit studiul de fezabilitate pentru construirea centrului oncologic de terapie personalizată, care se va construi în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase ‘Victor Babeş’. După cum spun medicii, acolo se va folosi o terapie specială, se face o radio-chirurgie ţintită, cu sistem robotic noninvaziv şi fără durere, pentru tumori solide de plămâni dar şi ale altor organe. Durata de realizare a proiectului este de 30 de luni, din care 18 sunt pentru execuţie, restul pentru proiectare. Valoarea totală a investiţiei este de peste 93.000.000 de lei cu TVA, din care 17.000.000 de lei sunt pentru partea de construcţii montaj. Partea de dotare cu echipamente costă foarte mult. Sperăm să fim ajutaţi şi de Ministerul Sănătăţii, dar noi dăm drumul proiectului”, a afirmat Nicolae Robu în conferinţa de presă online.

Suprafaţa totală alocată noului centru va fi de 6.000 mp. Va fi o clădire cu parter şi un etaj, care va avea suprafaţa de aproape 2.000 mp.

Directorul medical al Spitalului „Victor Babeş”, Cristian Oancea, declara pentru AGERPRES că aici vor putea fi tratate atât tumorile pulmonare, cât şi cele ale altor organe metastazate.

„Vrem să realizăm un sistem de radio-chirurgie, cu acurateţe submilimetrică, dedicat în principal pacienţilor pulmonari, dar şi celor care au metastaze în creier sau în alte organe. Spun aceasta, pentru că în jur de 70% dintre pacienţii cu cancer pulmonar ajung la noi în stadiile inoperabile, foarte avansate, în care necesită doar terapie de paleaţie sau de calitatea vieţii. Vedem că frecvenţa acestei patologii este într-o explozie în ultimii ani şi de aceea am luat decizia de a merge pe ramura de radioterapie în care putem să aducem un plus de beneficiu pacienţilor din toată ţara”, spunea dr. Cristian Oancea.

Potrivit medicului pneumolog, în ţară mai sunt centre de radioterapie, dar ceea ce va fi la Timişoara va marca o premieră, pentru că o astfel de tehnologie se mai află în proximitate doar la Viena şi la Istanbul.

Dr. Crisatian Oancea a mai subliniat că în momentul de faţă nu există un studiu bine definit privind incidenţa cancerului pulmonar în România, dar că este una foarte crescută, chiar alarmantă.

Specialiştii care vor lucra în acest centru vor fi pregătiţi în ţară şi în străinătate. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.