Comunicat pesta porcina

Social

În cursul zilei de duminică, 01.03.2020, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București, a emis buletinul de analiză prin care se confirmă existența virusului PPA, în probele biologice provenite de la porcinele din gospodăria aflată în localitatea Bucovăț.
Centrul Local pentru Controlul Bolilor, condus de prefectul județului Timiș, doamnna Liliana Oneț, prin Unitatea Operațională Locală, reprezentată de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, în colaborare cu ISU, IJP, IJJ Timiș și Primăria Bucovăț, a trecut imediat la derularea operațiunilor de lichidare a focarului de boală. Au fost uciși toți cei 56 de porci din exploatația respectivă, fiind incinerați pe loc, într-un incinerator mobil.

A fost efectuată dezinfecția primară a locației, iar zona este păzită de polițiști și jandarmi.
Vor continua operațiunile de dezinfecție, furajele existente vor fi incinerate, iar gunoiul de grajd va fi dezinfectat.
Astăzi, în Centrul Local pentru Controlul Bolilor, a fost stabilită zona circulară de protecție de trei kilometri în jurul focarului de boală, precum și zona de supraveghere, de 10 kilometri, din jurul acesteia.
În zona de protecție sunt cuprinse localitățile Bucovăț, Bazoșu Nou și Remetea Mare, iar în zona de supraveghere Giarmata, Ianova, Izvin, Bazoșul Vechi, Dragșina, Moșnița Veche, Moșnița Nouă, Albina, Urseni, Chișoda, Rudicica, zona de est a municipiului Timișoara.

Echipele DSVSA Timiș care nu au intrat în focarul de boală vor proceda, în perioada imediat următoare, la verificarea fiecărei gospodării cu porcine din aceste localități, începând cu cele din zona de protecție, Vor fi efectuate examene clinice la toate porcinele din aceste gospodării, iar în situația constatării unor eventuale semne de boală vor fi recoltate imediat probe biologice, care vor fi analizate în laboratoarele de biologie moleculară ale DSVSA Timiș și, respectiv, IDSA București.
Poliția menține, în continuare, restricțiile de control și circulație în zonă.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.