Săptămâna mobilității

Social

„Mobilitate cu zero emisii pentru toți”

În fiecare an, Primăria Municipiului Timişoara marchează „Săptămâna mobilităţii„, în perioada 16-22 septembrie 2020, eveniment organizat la nivel european.

Săptămâna mobilităţii este o iniţiativă a Uniunii Europene, care a început în anul 2002 şi este dedicată mobilităţii durabile. Campania promovează formele alternative de transport, reducerea emisiilor de gaze, a efectului de seră şi reducerea factorilor poluanţi care contribuie la dezvoltarea bolilor respiratorii şi dăunează mediului înconjurător şi îşi propune sensibilizarea cetăţenilor cu privire la folosirea transportului în comun, a miloacelor alternative de transport şi a mersului pe jos, în detrimentul transportului auto. 

Tema de anul reflectă țelurile ambițioase a unui continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, precum a fost expus de Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene atunci când s-a prezentat “European Grean Deal”. Scopul temei este de a evidenția importanța accesibilității la transport cu zero emisii și de a promova o rețea care să implice pe toată lumea.

În ciuda diferențelor climatice, geografice și a condițiilor socio-economice din ariile urbane ale Europei, se pot lua măsuri pentru a promova un mediu urban inclusiv zero emisii de carbon.  Așadar, Săptămâna Mobilității Europene 2020 încurajează cetățenii și autoritățile locale să facă pași pentru a realiza țelul pe termen lung de un continent fără emisii de carbon.

În perioada 16-22 septembrie 2020, municipalitatea va organiza mai multe activităţi, iar startul acestora va fi dat în data de 16 septembrie, de la ora 11.00, când va avea loc începutul unei noi ture de pedalare cu bicicletele STPT. În cadrul activităților de anul acesta vor fi alergări,  ciclism, și antrenamente de grup!

Toate evenimentele sportive sunt deschise publicului timișorean pe bază de înscriere gratuită cu respectarea tuturor reglementărilor epidemiologice în vigoare!

Program:
Miercuri, 16.09.2020

– ora 7.30, Stadionul Știința al UPT – “Tura dimineața pe răcoare” cu Alergotura

– ora 10.00, Piața Libertății – “Program de Sport pe scaun, Relaxare și Motivare și pentru persoanele cu dizabilități și vârstnice” cu Ștefan Iulian Cojocnean

– ora 11.00, Cursa cu bicicletele STPT ( participă angajații Primăriei Municipiului Timișoara și cei ai Societății de Transport Public Timișoara )

– ora 19.00, Restaurantul Porto Arte – „ Tura melcului nebun de miercuri” cu Alergotura

– ora 20.00, Restaurantul Nora – „ Tura de la Nora” cu Alergotura

Joi, 17.09.2020

– ora 10.00, Piața Libertății – “Program de Sport pe scaun, Relaxare și Motivare și pentru persoanele cu dizabilități și vârstnice” cu Ștefan Iulian Cojocnean

– ora 19.00, Stadionul Știința al UPT – “Tura de la Baza 1” cu Alergotura

Vineri, 18.09.2020

– ora 07.30, Stadionul Știința al UPT – “Tura dimineața pe pistă” cu Alergotura

– ora 10.00, Piața Libertății – “Program de inițiere în sportul pe Skyrunners pentru copii, tineri, adulți și bunici” cu Ștefan Iulian Cojocnean

– ora 19.00, Piața Libertății – Cycling cu Puiu, Mircea, Cristi și Patrick de la Nextfit

Sâmbătă, 19.09.2020

– ora 09.00, Parcul Botanic – “Tura Botanic – Cetate” cu Alergotura

– ora 10.00, Parcul Central – Copii sărbătoresc Săptămâna mobilității prin mișcare – “Asociația Club Sportiv Campioni pentru viitor”

– ora 11.00, Piața Libertății – “Express your moves” cu Beatrice de la Nextfit

Duminică, 20.09.2020

– ora 08.00, Restaurantul Nora – “Tura de duminică de la Nora” cu Alergotura

– ora 11.00, Parcul Central – Yoga cu Alexandra de la Nextfit
Luni, 21.09.2020

– ora 18.30, Gradina Zoologică – “Tura pietruită de la Zoo” cu Alergotura

– ora 19.00, Piața Libertății –Workout cu Sorin Obersterescu si Catalin Mesaros de la Nextfit

Marți, 22.09.2020

– ora 19.00, Splaiul Peneș Curcanul nr. 4-5 – “Tura de la Faber” cu Alegotura

În caz de timp nefavorabil acţiunile programate se vor suspenda.

Participanți și prezentare programe :

Ștefan-Iulian Cojocnean – multiplu recorman mondial în sporturi extreme și Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara prezintă un program de 45 de minute destinat tuturor persoanelor, inclusiv persoanelor cu dizabilități aflate în cărucior sau vârstnice și care  prin cele peste 10 terapii ne ajută să ne creștem starea de bine și fericire, să ne creștem nivelul de energie, să ne creștem și întărim rezistența organismului, cu efecte benefice asupra sistemului nervos fiind și un mijloc de reîntinerire datorită sinergiilor la sinergii: a oamenilor, a terapiilor și a uleiurilor esențiale.

Asociația Club Sportiv Campioni pentru Viitor” – coordonată de Oana Staicu, multiplă campioană națională și balcanică în atletism, inițiatoare a concursului „Crosul Viitorilor Campioni” organizează ateliere și trasee sportive pentru copii în Parcul Central.

Clubul Sportiv “ Asociația Alergotura” – promovează alergarea ca element al unui stil de viaţă sănătos:suntem voluntari și dorim să ne implicăm în dezvoltarea spiritului civic în comunitatea locală. De asemenea,  Clubul Sportiv Asociaţia  Alergotura organizeaza evenimente de alergare in Timisoara si judetul Timis deschise publicului larg.

Nextfit -este, în esență, un club de fitness inedit: locul unde întâlnești oamenii care te stimulează să îți atingi obiectivele! Îți pun la dispoziție traineri de top, cu o vastă experiență în domeniul fitness-ului și al aerobicului.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.