UMF „Victor Babeş” din Timişoara a marcat 75 de ani de activitate

Social

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara (UMFT) a marcat miercuri 75 de ani de la înfiinţare, 75 de ani de activitate continuă de învăţământ universitar medical, de cercetare şi dezvoltare a resursei medicale în Sănătate şi pentru Sănătate.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara este formată în prezent din trei entităţi: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie.

Facultatea de Medicină din Timişoara a fost întemeiată în anul 1945, într-o perioadă în care exista o nevoie majoră de formare de cadre medicale, în condiţiile în care situaţia sanitară din ţară avea nevoie urgentă de resursă umană. Un deziderat vechi, dar şi o necesitate a Banatului, Facultatea de Medicină din Timişoara a început să funcţioneze în mod efectiv la 15 iulie 1945 cu primii doi ani de studiu: anul I cu 412 studenţi, iar anul II, cu un număr de 76 de studenţi.

Deceniile care au trecut au adus cu ele transformări succesive pentru universitate – una dintre cele şase Universităţi de Medicină şi Farmacie tradiţionale din ţară.

În anul 2020, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara formează 6.646 de studenţi, dintre care 6.462 la programe de licenţă şi 184 la programe master.

În prezent, în Universitate sunt implicaţi în procesul educaţional aproximativ 98 de profesori, 118 conferenţiari, 170 de şefi de lucrări şi 426 de asistenţi universitari.

„Mă bucur şi este o onoare faptul că în primul meu an de mandat ca rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, Universitatea marchează 75 de ani de activitate. Şi aceasta pentru că acest mandat îl voi dedica în primul rând dezvoltării Universităţii, atât pe direcţie internă, cât şi externă, obţinerii acreditării internaţionale şi digitalizării Universităţii. UMFT este Universitatea care se dezvoltă împreună cu noi – cadre universitare şi studenţi. Doar împreună putem duce mai departe tradiţia şi doar împreună putem dezvolta şi pregăti Universitatea noastră să răspundă cât mai bine nevoilor actuale de educaţie universitară în Medicină. Împreună şi fiecare dintre noi suntem Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş„ din Timişoara”, a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, prof. dr. Octavian Creţu.

Prezentă în clasamentele internaţionale

Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” din Timişoara este prezentă în clasamente de referinţă realizate de organisme internaţionale şi naţionale importante.

În clasamentul Academic Ranking of World Universities 2020  (cunoscut şi ca Top Shanghai), unul dintre cele mai prestigioase din lume, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş ”din Timişoara ocupă poziţia 401-500 la nivel mondial şi poziţia 2-3 la nivel naţional în domeniul Ştiinţe Medicale, la subiectul Medicină Clinică.

În Metarankingul Universitar-2019, Ad Astra, o meta-analiză ce combină mai multe clasamente pentru a extrage concluzii mai robuste, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara se află pe locul trei, la fel ca şi în clasamentul uniRank .

În ultimele luni, UMFT a fondat, împreună cu celelalte patru universităţi de prestigiu din oraş, Alianţa Timişoara Universitară.

De asemenea Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara este parte integrantă din Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România.

Coordonatoare principală şi partener la 10 proiecte de cercetare academică privind combaterea COVID-19

Contextul epidemiologic actual, generat de pandemia de COVID-19, a arătat încă o dată importanţa flexibilităţii şi a adaptabilităţii, inclusiv în domeniul universitar. Activitatea de predare şi de examinare în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara s-a mutat, în mare parte, în online, un proces de digitalizare necesar care a fost implementat în cele mai bune condiţii şi care va fi continuat, deoarece o Universitate modernă trebuie să fie şi o Universitate digitalizată, dar care, bineînţeles, pune accentul pe resursa umană.

În prezent, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara este coordonatoarea principală şi partener la 10 proiecte de cercetare academică, în ceea ce priveşte combaterea COVID-19, proiecte finanţate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Referendum intern pentru alegerea noului brand al universităţii

„România şi lumea, în general, are nevoie de o resursă umană foarte bine pregătită în Sănătate. Universitatea noastră face eforturi continue de a se adapta şi de a răspunde cât mai bine provocărilor în pregătirea medicilor, stomatologilor şi farmaciştilor de mâine. Suntem o universitate de tradiţie în peisajul educaţional românesc, o universitate clădită pe oameni, pentru oameni. În contextul marcării a celor 75 de ani de activitate, UMFT va lansa un referendum intern pentru alegerea noului brand al universităţii noastre, dar vom prezenta şi sloganul propus de noi pentru a ne călăuzi în activitate: „Doctrina et Scientia in Posterum” (Educaţie şi Stiinţă pentru Viitor)”, a declarat rectorul UMFT, prof. dr. Octavian Creţu.

Istoria Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara a fost scrisă de înaintaşii noştri, acum este scrisă de noi, iar în viitor, va fi scrisă de cei pe care noi astăzi îi formăm să devină medicii de mâine ai României

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.